Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2012-09-25

A Wildhorse a bányászattal kapcsolatos technikai fogalmak magyarázatával segíti a tervek megértését

A Wildhorse Energy elkötelezett amellett, hogy a mecseki uránbányászat újjáélesztési elképzeléséről pontos és hiteles információkat kapjanak a térségben élők. Az indokolatlan félelmek kiküszöböléséhez azt is fontosnak tartja, hogy egyértelműsítsen néhány vissza-visszatérő, bányászattal kapcsolatos fogalmat.

 

A lejtősakna egy kijárattal rendelkező, a földalatti bányaterülethez vezetőfelszínről dőlésben kihajtott bányatérség, vágat. A talp dőlése elsősorban a vágatban alkalmazott berendezések kapaszkodóképességétől függ, önjáró gépek használata esetén általában 10°-nál kisebb ez az érték. A lejtősakna funkciója a felszín és a mélységi ércelőfordulás összekötése, a közlekedés, a szállítás és – nem utolsósorban – a szellőztetés biztosítása. Ezek a funkciók, illetve a bánya által igényelt termelési kapacitás meghatározzák a lejtősakna szelvényméretét is. A mecseki tervezés során a Wildhorse két lejtősaknás megoldásban gondolkodik. Amennyiben két lejtaknát alkalmaz, azok biztonsági okok miatt egymáshoz közel létesülnének, és több helyütt össze is lennének kötve.

A légakna több méter átmérőjű, körszelvényű függőleges tengelyű akna, amelyet a felszínről  - vagy éppen a vágatból - fúrással illetve robbantásokkal alakítanak ki Fő funkciója a bánya szellőztetése, ezért lehet kihúzó (ahol az elhasznált levegőt bocsájtják ki az atmoszférába), vagy behúzó (ekkor a friss levegőt biztosítja a bányában dolgozók számára). Fontos feladata lehet még anyagok, gépek eseti le- és föladása. A felszíni létesítményei jellemzően igen kis területen is elhelyezhetők. A légakna mélysége a mecseki projekt esetében közel 850 m lehetne. A Wildhorse lakott területen semmiképp sem tervez légaknát létesíteni, ehelyett meg tudja oldani a bánya szellőztetését egyéb területen való elhelyezéssel is – például a lejtősaknák mentén.

Az ércek - mint általában az értékes ásványi anyagok - a földben bonyolult alakzatban, ismeretlen mélységekben helyezkednek el. A geológusok a kutatást előkészítik, így tervezik meg azokat a kutatófúrásokat, amelyekkel fel kívánják deríteni a remélt érc-előfordulást. Időközben a kutatás eredménye felvethet olyan újabb kérdéseket, amelyek megválaszolásához további fúrásokat kell mélyíteni –ez a helyzet a tervezett pécsi uránkutató fúrásokkal is. A fúrásokból mintákat vesznek, különféle vizsgálatokat, méréseket végeznek el bennük, azután már többnyire nincs rájuk szükség, ezért szigorú szabályok szerint betemetik, cementes anyaggal eltömedékelik ezeket. Egyes fúrásokat vízmegfigyelő kúttá képezhetnek ki. A földfelszínt visszaállítják eredeti formájába; ha kell, facsemetéket telepítenek vagy füvesítenek, és a területet visszaadják tulajdonosának mezőgazdasági, erdészeti művelésre vagy más hasznosításra, ahogy az korábban is volt.

A bányanyitás már a meglehetős pontossággal megismert ásványi nyersanyag-előfordulás tudatában, kitermelési céllal indul, és hosszas tervezési, engedélyeztetési folyamat után kerül rá sor. A kutatás eredményes befejezése a bányanyitás előfeltétele.

Lényeges különbségek a kutatófúrás és a bányanyitás között, hogy egyrészt a fúrás kis átmérőjű (körülbelül, mint egy teniszlabda), míg a bánya feltáró létesítményeiben gépek és emberek közlekednek az érc szállítása céljából; másrészt a fúrás legfeljebb pár hónapig tart, míg a bánya akár évtizedekig is működhet. A Wildhorse továbbra is nyitottan áll bárminemű kérdés elé, és tájékoztató kampánya révén is igyekszik, hogy végleg eloszlassa a felesleges aggodalmakat. Mindemellett továbbra is teljeskörű partnerségben kívánja segíteni azt a munkát, amely kormányzati felügyelet mellett, minden lehetséges szempontot áttekintve elemzi az ásványvagyon-készlet hasznosíthatóságát. 

További információ kérhető

a Ferling PR Kft-től a nemeth.krisztina@ferling.hu címen vagy a 72/512-370-es telefonszámon

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • WHE_kozlemeny_szomagyarazatok_20120925.doc Letöltés