Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2012-10-18

Érdekességek a tervezett uránbányáról

Pécsett évtizedes múltja van az uránbányászatnak, de napjainkban már egyre kevesebb embernek van közvetlen tapasztalata erről a tevékenységről és ismeri annak a nagyságrendjét. A kommunikáció elősegítésére és nagyságrend bemutatására érdemes tehát a tervezett bánya legfontosabb tulajdonságait számszerűsítve összehasonlítani más, mindenki számára ismert, könnyen értelmezhető dolgokkal.

 

  • A kutatófúrások egészen az érces rétegekig lehatolnak, összesen mintegy 1000 méter mélységbe. A fúrás iránya nem függőleges, hanem kelet felé 7°-kal eldől. Ez azt jelenti, hogy a furat alja vízszintesen 124,3 méterrel távolabb lesz, mint a kiindulási pontja.
  • A fúrás legmélyebb pontja közel 340 emeletnyi mélységben lesz. Arányaiban ez a pécsi tv-torony magasságának ötszöröse, a hírhedt 25 emeletes magasháznak pedig tizenkét és félszerese.
  • A furat átmérője nagyrészt 96 mm, ami nagyjából az iskolai testnevelés órákról ismert kislabda méretének felel meg.
  • A bányászat nagyjából 800-1200 méteres mélységben zajlik majd. Ez a budapesti metró legmélyebb pontjánál közel harmincszor lejjebb található.
  • A bányászat helyszínét egy nagyjából 10%-os lejtésű aknán keresztül lehet megközelíteni, amelynek hossza körülbelül 6 kilométer, közel hatszáz futballpályányi.
  • A felszín közelében található vízbázisok és a mélyben folyó bányászat között legalább 350 méter vastagságú, vízzáró kőzetréteg helyezkedik el. Ez a közel 120 emeletnyi szikla megakadályozza, hogy a felszíni vizek elszivárogjanak vagy a kitermelés helyéről szennyeződés kerüljön beléjük.
  • A jelenlegi becslések szerint 700 embernek jelenthet közvetlenül munkalehetőséget a bánya, ez több mint a másfélszerese Kővágótöttös teljes lakosságának.
  • További 1500 munkahely jön létre közvetetten, a bányavállalat számára beszállító külső cégeknél. Viszonyításképpen ez a két bányásztelepülés, Kővágószőlős és Kővágótöttös teljes lakossága.

A Wildhorse továbbra is nyitottan áll bárminemű kérdés elé, és tájékoztató kampánya révén is igyekszik, hogy végleg eloszlassa a felesleges aggodalmakat. Mindemellett továbbra is teljes körű partnerségben kívánja segíteni azt a munkát, amely kormányzati felügyelet mellett, minden lehetséges szempontot áttekintve elemzi az ásványvagyon-készlet hasznosíthatóságát. 

További információ kérhető

a Ferling PR Kft-től a nemeth.krisztina@ferling.hu címen vagy a 72/512-370-es telefonszámon

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • WHE_kozlemeny_osszehasonlitas_20121018.doc Letöltés