Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2012-10-04

Kedvező geológiai körülmények és korszerű bányászati eljárás védi a lakóházakat

Vastag és szilárd kőzetrétegek helyezkednek el a tervezett uránbánya és a felszín között. Ennek és a fejtési módszereknek köszönhetően nem éri majd károsodás sem a felszíni építményeket sem a vízbázist.

 

A tervezett uránbánya több területen is benyúlik Pécs közigazgatási területe alá, így a majdani fejtések korlátozott mértékben lakóingatlanok alatt is húzódnak majd. Ezért kulcsfontosságú szempont a Wildhorse Energy számára, hogy olyan bányászati technológiát alkalmazzon, amely hosszú távon is segít megelőzni az érintett épületek károsodását.
Az uránérc nagymélységben, 800-1200 méter között található és természetes módon egyes területekre koncentrálódik, amelyet érclencséknek nevezünk. A bányaterület felett több száz méter vastag, rendkívül kemény homokkő réteg helyezkedik el. Ez egy boltíves tetőszerkezet módjára stabilan borul a bányatérségek fölé, megakadályozva, hogy a talajszinthez közelebbi rétegek elmozduljanak.
A homokkő réteg további fontos tulajdonsága, hogy jó vízzáró, így a magasabban levő talajvíz nem tud leszivárogni a bányába. Emiatt az a veszély sem fenyegeti az érintett területet, hogy kiszáradnak a kutak vagy források és a vizek elfolyása miatt megsüllyed a felszín. Mindez persze a bányászok dolgát is megkönnyíti, hiszen lényegesen kevesebb vizet kell majd kiszivattyúzni a munkálatok során.
Ennek a modern bányászati technológiának része a meddőkőzet visszatömedékelése a felhagyott fejtési térségekbe. Ezzel egyrészt el lehet kerülni a hegynyi meddőhányók képződését a felszínen, másrészt pedig alátámasztás jön létre a mélyben, tovább stabilizálva a vágatok feletti kőzetet. 

További információ kérhető

a Ferling PR Kft-től a nemeth.krisztina@ferling.hu címen vagy a 72/512-370-es telefonszámon

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)