Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2012-09-12

Nem veszélyeztetné a vízbázisokat a mecseki uránbányászat

A vízbázisok védelmét szigorú előírások biztosítják, a Wildhorse pedig törekszik a lehető leghatékonyabb módon megfelelni a környezetvédelmi kívánalmaknak. Ez az irányelv biztosítja, hogy a mecseki uránbányászat újjáélesztése nem jelent veszélyt a környékbeli vízbázisokra.

 

A Wildhorse Energy jelenleg a Mecseki uránbányászat újraindításában rejlő lehetőségeket tanulmányozza, de már e felmérésében kiemelten kezeli a vízbázisokra vonatkozó hatásvizsgálatot. A vállalat ezúton is biztosítani szeretné a helyi lakosságot arról, hogy messzemenően figyelembe veszi a hidrogeológiai-környezeti adottságokat, amik védelme kiemelkedő jelentőséggel bíró, elsődleges szempont. Ezen a vezérelven haladva, a vállalat megtalálta azokat a megfelelő bányászati módszereket és megalkotta azokat a létesítmény-változatokat amik biztosítják a helyi vízbázisok további sértetlenségét.

A környéken élőket emellett az is megnyugtathatja, hogy a vízbázisok védelmét szigorú jogszabályok biztosítják, s kizárólag azokat betartva lehet bányászati megoldásokat engedélyeztetni és végezni. A Wildhorse garantálja, hogy a létesítményei, és azok majdani üzemeltetése is a jogszabályokkal összhangban készül el. Védett vízbázis területére felszíni létesítmény eleve nem kerülhet, míg másutt – ha a vizsgálatok azt szükségessé teszik - szigetelnék a létesítmények aljzatát, megakadályozva az esetleges károkozást. Az elzárás hatását megfigyelő kutakkal folyamatosan ellenőriznék.

Ami pedig a mélyműveléses bányászatot illeti, az kb. 1000 méteres mélységben (ez a pécsi TV-torony magasságának 5-szöröse!), a felszíni kutak és víznyerők által nem érintett rétegekben zajlana. Mivel az esetleges majdani vágatok és a felszín között több geológiai vízzáró réteg is található, a bányavíz és a felszín közelében levő vizek nem is lehetnek kapcsolatban egymással.

A Wildhorse tervezett terepi kutató munkája jelenleg a pécsi Kismélyvölgy területére terjed ki. Az egyik korábbi fúrási ponton tervezett kutatófúrás a karsztos víztartó összletre kijelölt vízbázis határától több mint 1 km-re (!) mélyítendő. A kisebb, helyi jelentőségű, felszín közeli víztartókat a fúrás béléscsövezésével óvják meg. Ehhez a vállalat megkapta a természetvédelmi engedélyt, és rendelkezésére áll a zöldhatóság előzetes környezeti vizsgálati eljárásban meghozott határozata is, miszerint a tevékenységnek nincs jelentős környezeti hatása – így ivóvízbázist sem érint.

A Wildhorse továbbra is nyitottan áll bárminemű kérdés elé, és tájékoztató kampánya révén is igyekszik, hogy végleg eloszlassa az aggodalmakat. Ennek következő elemeként a társaság szeptember 18-án, kedden délután öt órai kezdettel újabb lakossági tájékoztatót tart. A helyszín ezúttal az uránvárosi Laterum Hotel, ahol a cég képviselői a korábban elhangzottak folytatásaként további információkat osztanak meg az érdeklődőkkel.

Mindemellett továbbra is teljes körű partnerségben kívánja segíteni azt a munkát, amely kormányzati felügyelet mellett, minden lehetséges – geológiai, technikai, szociális és környezeti - szempontot áttekintve elemzi az ásványvagyon-készlet hasznosíthatóságát. 

További információ kérhető

a Ferling PR Kft-től a nemeth.krisztina@ferling.hu címen vagy a 72/512-370-es telefonszámon

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

Galéria